Het reservaat Trésor bevat een grote variatie aan biotopen. Het bestaat voor een deel uit hellingbossen en voor een deel uit vlakke laaglandbossen en natte savannes, grenzend aan de rivier. Het waterpeil in de rivier en kreken staat onder invloed van het getij. In het gebied komt geen menselijke bewoning voor. Inmiddels zijn het eigendom en het beheer overgenomen door de Association Trésor. De Association beheert nog diverse andere gebieden, die we tijdens deze reis zullen bezoeken.

We verblijven in het noordoosten van Frans-Guyana, in het gebied dat ligt tussen de kuststad Kourou en de rivier de Approuague in het oosten. Juist dit gebied wordt gekenmerkt door nog maagdelijke kustmoerassen met mangrovebossen langs de oceaankust, droge en natte savannes daarachter en grotendeels onaangetast primair regenwoud in het Kawgebied meer naar het zuiden. In dit Kawgebied, op de zuidhelling van de Montagne de Kaw, ligt het Trésor natuurreservaat. Door de bijzondere geologische geschiedenis en de voor Zuid-Amerika hoge neerslagcijfers (gemiddeld 4000 mm) treffen we hier een zeer grote rijkdom aan planten- en diersoorten aan, met bovendien veel endemen. Ter geruststelling, wat betreft die neerslagcijfers, wij reizen in de droge tijd!

Ons vaste vertrekpunt tijdens de reis is het comfortabele hotel La Chaumière, gelegen buiten de hoofdstad Cayenne. Hier ontbijten we in een open restaurant, gelegen aan een tuin, waar ‘s ochtends kolibries de nectar uit bloemen komen halen. Tijdens het diner, na afloop van een dagtocht, geniet u van overvliegende paartjes Amazonepapegaaien op weg naar hun slaapboom en als de schemer invalt van de talloze geluiden van het bos en op insecten jagende vleermuizen en nachtzwaluwen.

Van hieruit bezoeken we het Trésor reservaat, waar we met de boswachters een trail lopen en waar we kennis maken met alle aspecten van het bos en soms immens grote bomen (zie foto). We bezoeken op de noordhelling van de Montagne de Kaw de grotten waar zich de nest- en baltsplaatsen van de oranje rotshaan bevinden. De vogels zelf zullen we met zeer grote waarschijnlijkheid ook kunnen bewonderen. Tijdens dit gedeelte van de reis logeren we in een kleine lodge in het bos, genaamd Camp Patawa. Hier zullen we ‘s avonds onder deskundige leiding kennismaken met de alles overtreffende rijkdom aan insecten van het gebied. Op een lichtval (een met lampen beschenen laken) passeren letterlijk honderden soorten nachtvlinders en kevers. En we horen brulapen.

Van hieruit gaan we naar het aangrenzende uitgestrekte Kawmoeras. Hier overnachten we in een op het water drijvende lodge. Vanwege de hoge zuurgraad zijn hier geen muggen. Dit moeras behoort absoluut tot de hoogtepunten van de reis en is een must voor vogelmensen. Hier treffen we o.a. talloze reiger- en ralachtigen aan, de legendarische hoatzin (Opisthocomus hoatzin), ijsvogels en de overwinterende visarend. Tijdens de boottocht in de avonduren ontmoet u meerdere soorten kaaimannen, visetende vleermuizen en nachtzwaluwen.

Vanuit ons hotel La Chaumière bezoeken we het Sentier du Rorota aan de kust, een gebied bekend om zijn vele luiaards en apen, de Salines de Montjoly met prachtige mangroves en een savannegebied dat gekenmerkt wordt door dagzomend moedergesteente (graniet). Het is de groeiplaats van vele zeldzame en streng beschermde plantensoorten, waaronder de wilde ananas.

Savannewandeling
Wandeling over savannes, donateursreis 2014. Foto: Magda Augusteijn.

Een dag reserveren we om vanuit het hotel richting Kourou te gaan waar we ons inschepen om de beroemde gevangeniseilanden Îles du Salut te bezoeken. Tijdens deze zeereis ontmoeten we o.a. dolfijnen, het Wilson stormvogeltje en de zeeschildpadden. Op de terugreis naar ons hotel gaan we natuurlijk even langs het Centre Spatial Guyanais, het Franse Cape Kennedy.

De reis belooft een interessante kennismaking met de tropen van Zuid-Amerika en met een land waarvan het kustgebied nog goed bewaard is gebleven. De begeleiding bestaat uit Vijko Lukkien (initiatiefnemer van het project Trésor), zijn partner in dit project, Pipasi Jeurissen, en het team van de Association Trésor ter plaatse.

De inschrijving voor de donateursreis is verlopen.