Dat jonge mensen ook enthousiast kunnen zijn over natuurbescherming bleek op 22 en 29 mei. Zo’n vijftig 13- en 14-jarigen, tweedeklassers, waren op bezoek in de Botanische Tuinen Utrecht en deden mee aan het U-talent programma ‘Into the jungle’. Met het U-talent programma kunnen middelbare scholieren deelnemen aan extracurriculaire  activiteiten die een specifiek thema behandelen. Ditmaal ging het over natuurbescherming in de tropen. Als natuurbeschermingsorganisatie, geworteld in de Universiteit Utrecht, werd Stichting Trésor uiteraard gevraagd voor een bijdrage. Zodoende gaf Rens Vaessen op beide dagen een college dat hij met behulp van (voormalig) studentambassadeurs Amy Wortel en Anoek van den Bosch had voorbereid.

“De belangrijkste boodschap: natuurbescherming is mensenwerk.”

De scholieren hadden zich eerder op de dag al verdiept in bedreigde plantensoorten die ze konden bekijken in de tuin. Uiteindelijk was het de bedoeling dat ze een plan zouden maken om een van die planten te beschermen. Het college sloot hierop aan doordat verschillende mogelijkheden tot natuurbescherming werden behandeld, waarbij Trésor natuurlijk centraal stond. De belangrijkste boodschap was: natuurbescherming is mensenwerk. Omdat de leerlingen nog zo jong waren moest er wel een goede hoeveelheid achtergrondinformatie gegeven worden: hoe zien de tropische bossen eruit, waarom zijn de tropische bossen zo belangrijk en waarom is er zoveel ontbossing?

Al snel bleek dat 45 minuten niet voldoende zou zijn. De leerlingen stelden enthousiast vragen en vooral bij de oorzaken van ontbossing werd er al volop nagedacht over mogelijke oplossingen. Hoewel deze jonge mensen vaak nog niet het volledige begrip hebben van de problematiek, is dat misschien ook wel hun kracht: waarom zouden wij als rijke westerse medeverantwoordelijken niet meebetalen aan de bescherming van tropisch bos?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.