De regens zijn er weer! Seizoenen zoals ze in Nederland kennen ze niet in Frans-Guyana. De temperatuur is er altijd 30 graden en het kan droog zijn – of niet. Afgelopen dinsdag was het zo ver. Het kwam met bakken uit de lucht.

Scinax proboscideus

Voor toeristen is de droge tijd toch wel favoriet. Je kan naar het strand, je kan een weekend weg en je kan met name lekker buiten zijn. In de regentijd word je nat, staan straten soms blank en kun je niet overal meer komen omdat de onverharde wegen een grote modderbende zijn. Maar er is één groep die ecstatisch wordt bij de eerste regens…

Phyllomedusa bicolor

De stortbuien markeren het startschot voor wat herpetologen (reptiel- en amfibiespecialisten) explosive breeding noemen. Het is exact wat je van de naam verwacht: een gigantisch schouwspel van ontelbare kikkers van tig soorten komen samen. Onder een hels kabaal onderscheid je soms het individuele gekwaak van een kikvorsman die op zoek is naar een partner.

Callimedusa tomopterna

Het kabaal van explosive breeding is heel bijzonder om mee te maken. Het gebeurt maar een paar nachten per jaar en altijd aan het begin van de regentijd. Het is het perfecte moment voor soorteninventarisaties. Onze boswachters staan dus altijd paraat om na zonsondergang in de auto te stappen en naar het bos te racen.

Dendropsophus sp.

Onze boswachters kijken terug op een paar geslaagde avonden! En de kikkers waarschijnlijk ook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *