Réserve Naturelle Régionale Trésor, kortweg het reservaat Trésor, telt 2464 hectare aan rijke natuur. Het reservaat ligt op een berghelling van het Kawgebergte en grenst aan de rivier Orapu.

aanzicht3d
Overzicht van de ligging van het reservaat in het Kawgebergte

In de geologische geschiedenis hebben de tropen lange, droge tijden gekend waarin het oppervlakte bos aanzienlijker kleiner was dan nu. Het bos trekt zich dan terug naar plekken waar het nat genoeg is om te overleven, oftewel een ‘refugium’. Het Kawgebergte is een van de natste plekken van Frans-Guyana (met gemiddeld ongeveer 4000 mm aan regenval per jaar) en heeft dus gefungeerd als een belangrijk refugium. Er wordt gedacht dat mede daardoor de biodiversiteit in het Kawgebergte zo uitzonderlijk hoog is.

De pilaren van het entreegebouw zijn door lokale schoolkinderen beschilderd met de drie grootste ecosystemen binnen het reservaat: droog hooglandbos, kreekbos en savannes.

Door deze ligging kent het reservaat veel verschillende ecosystemen. Bovenaan de berg vind je voornamelijk droog hooglandbos, gekenmerkt door veel bomen uit de familie van de paranoot (Lecythidaceae). Het reservaat bevat ook veel nat bos: vloedbos langs de Orapu (bos dat regelmatig overstroomt) en moerasbos wat verder het reservaat in (permanent onder water). Als kers op de taart ligt er in hartje Trésor nog een aanzienlijke oppervlakte aan savannes – midden in het bos. Niemand weet precies hoe dat kan. Maar wat we wel weten, is dat het reservaat door deze verscheidenheid aan ecosystemen een gigantische diversiteit huisvest.

Als je aan de Amazone denkt, denk je gelijk aan enkele iconische soorten, zoals jaguars, tapirs, slingerapen, ara’s, toekans, giftige slangen en pijlgifkikkers – Trésor heeft het allemaal.

De schilderskikker (Dendrobates tinctorius)

Helaas is de druk van de plezierjacht in het Kawgebergte groot. Het wordt daarom steeds moeilijker om deze dieren waar te nemen in het reservaat. Stichting Trésor zet zich in voor goede regelgeving om de jacht op zijn minst te reguleren in het gebied. Het Trésorreservaat beslaat maar een deel van het Kawgebergte, maar onze ambitie is een volledig beschermd landschap.

Het reservaat is overigens een mooi voorbeeld van ecotoerisme. Er zijn twee wandelpaden: een botanisch pad en een koolstofpad, beide voorzien van bordjes met interessante verhalen en bijzondere soorten. Jaarlijks trekt het reservaat honderden bezoekers. Mensen kunnen op eigen gelegenheid wandelen over de paden (van de paden afgaan, dingen plukken of verzamelen en natuurlijk jagen zijn ten strengste verboden!) en dat heeft een tweeledig effect: ten eerste leren bezoekers meer over het bijzondere en kwetsbare bos; ten tweede is de aanwezigheid van mensen een waanzinnig effectief middel tegen de jacht!

Trésor na een regenbui