Frans-Guyana

Frans-Guyana heeft ruim 230.000 inwoners en het heeft een oppervlakte van 90.000 km². De voertaal is uiteraard Frans. De grootste bevolkingsgroepen zijn Creolen en Haïtianen, waarnaast een deel van de bevolking van metropolisch Frankrijk komt en een nog kleiner deel afkomstig is uit Zuidoost-Azië. Verscheidene groepen afstammelingen van West-Afrikaanse slaven, Marrons genaamd, hebben zich na de slavernij teruggetrokken in het bos. De grootste religie is het Rooms-Katholicisme.

Het land is overigens voor 95 procent bedekt met bos en de grote steden zijn voornamelijk te vinden langs de kust. Cayenne is de hoofdstad. Kourou is voornamelijk bekend van de raketlanceerbasis van de European Space Agency (ESA).

Frans-Guyana is gelegen in het oostelijke deel van het Guyana-schild, een precambrische rotsformatie van ongeveer 1,8 miljard jaar oud. Het Guyana-schild is in het noorden voorzien van hooglanden die een grote invloed hebben op het plaatselijke klimaat.

 

kronendak
Het bos van boven. Vijko Lukkien

Klimaat

Frans-Guyana ligt erg dicht bij de evenaar. Passaatwinden die vanaf de Atlantische Oceaan het Zuid-Amerikaanse continent binnenkomen, stuiten al gauw op het hoogland. Voor het Trésorreservaat is dat het Kawgebergte in het noordoos
ten van Frans-Guyana. Oceaandampen in de passaatwinden accumuleren tot regen en voorzien het Trésorreservaat van gemiddeld meer dan 4 meter neerslag per jaar. Daarmee ligt het Trésorreservaat in een van de natste gebieden van noordelijk Zuid-Amerika.

neerslag
Neerslag in het noordoosten van Frans-Guyana, jaargemiddelden 1956-1976

In vroegere ijstijden was het klimaat in noordelijk Zuid-Amerika vele malen droger en het oppervlakte bos vele malen kleiner. Het relatief natte klimaat rond Trésor bood waarschijnlijk asiel voor veel soorten die afhankelijk zijn van de regens. Er wordt vermoed dat, na de ijstijden, de biodiversiteit is gaan floreren, hetgeen Trésor – als epicentrum – tot een enorm rijk gebied maakt.