Mistig regenwoud in het reservaat Trésor net na een regenbui

Amazone stevent af op gevaarlijk kantelpunt

×
Ga terug naar het overzicht

De integriteit van de Amazone moet koste wat kost behouden blijven. Dat is de conclusie van het Living Amazon Report, dat WWF in november publiceerde. Het rapport is gebaseerd op de allerlaatste wetenschappelijke inzichten. WWF concludeert dat de Amazone afstevent op een gevaarlijk kantelpunt.

Grootste regenwoud ter wereld

De Amazone is het grootste regenwoud ter wereld. Er ligt tussen de 400 en 700 Gigaton koolstof opgeslagen en het huisvest maar liefst een vijfde van al het zoetwater ter wereld. Er leven zo’n 47 miljoen mensen in de Amazone (dat is drie keer Nederland), 511 inheemse stammen en 10% van de wereldwijde biodiversiteit.

Opwarming van de aarde

De waarschuwingen voor het kantelpunt zijn niet nieuw. In de laatste 15 jaar is de ontbossingssnelheid in Brazilië nog nooit zo hoog geweest als nu. Als de Amazone nog verder blijft degraderen, is het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 graad niet meer mogelijk.

“Ontbossing in de Amazone is aan het versnellen richting een kantelpunt.“

WWF

80% van de Amazone beschermd

Het Living Amazon Report komt daarom met een urgent beschermingsdoel: 80% van de Amazone moet in 2025 beschermd zijn. “De Guyana’s kunnen een hoopvolle toekomst laten zien,” zegt David Singh, directeur van WWF-Guianas, “maar dat hangt af van de keuzes die we gezamenlijk als mensheid maken. De vraag is voor welk toekomstscenario we kiezen. We moeten als Amazonelanden leren van elkaar en verstandig kiezen voor onze kinderen.”

Lees hier het Living Amazon Report 2022

Een bewerking van een nieuwsbericht van WWF-Guianas

Ga terug naar het overzicht
Help mee!