Kleurrijke vogelspin wandelend over een palmblad

Op zoek naar vogelspinnen

×
Ga terug naar het overzicht

Nergens ter wereld is het regenwoud nog zo ongerept als in Frans-Guyana. Als je denkt aan Frans-Guyana, dan denk je dus direct aan regenwoud. En zo veel regenwoud barst natuurlijk van het leven. De meeste mensen gaan in het regenwoud graag op zoek naar apen, vogels of jaguars. Oud nieuws voor onze boswachters. Het was hoog tijd voor een zoektocht naar vogelspinnen.

Vogelspinnen zijn berucht en misschien wel wereldwijd hofleverancier van fobieën. Maar we weten nog weinig van ze. Daarom zijn onze boswachters in het reservaat Trésor op onderzoek gegaan. Het doel? Vogelspinnen inventariseren.

De goliathvogelspin (Theraphosa blondi) is de grootste vogelspin ter wereld.

Vogelspinnen vangen

Struinend tussen de met lange stekels bewapende palmen en de zwermen bloeddorstige muggen zijn onze boswachters met een spinnenexpert 5 nachten het regenwoud in getrokken. Met verschillende vangmethodes werd geprobeerd om vogelspinnen te vangen, om ze vervolgens te kunnen identificeren. Deze ene soort liet zich gemakkelijk vangen in zogenaamde pitfalls (niet veel meer dan ingegraven emmertje), de andere vroeg toch om een kleine achtervolging van onze behendige boswachters.

Het is al snel duidelijk waar de ‘blue fang‘ tarantula (Ephebopus cyanognathus) zijn naam aan dankt.

Trésor is uitzonderlijk rijk in vogelspinnen

Tijdens de 5 nachten zijn ruim 300 vogelspinnen gevonden. De conclusie van spinnenexpert loog er niet om: het reservaat Trésor is uitzonderlijk rijk in vogelspinnen! Van alle vogelspinsoorten die bekend zijn in Frans-Guyana, is maar liefst 72% gevonden in Trésor. Bovendien zijn exemplaren gevonden van 2 soorten die nog niet volledig beschreven zijn. En als kers op de taart is er een vogelspinsoort gevonden die nog nooit eerder in Frans-Guyana is gezien.

Een nieuwe soort voor de wetenschap! (Cyriocosmus sp.)

Wetenschappelijk onderzoek van groot belang

Kortom, een geslaagde missie! Wetenschappelijk onderzoek in tropisch regenwoud is van groot belang. Het ecosysteem staat onder grote druk en alleen met effectieve en duurzame maatregelen kunnen we ze veiligstellen voor de toekomst. En dat kan alleen met gedegen onderzoek. Natuurbescherming is namelijk pas écht effectief als je weet je beschermt. Helpt u Stichting Trésor ook mee om het tropisch regenwoud te beschermen?

Ga terug naar het overzicht
Help mee!