Het markeren van een leguaan.

Leguaanonderzoek op l’Île du Grand Connétable

×
Ga terug naar het overzicht

Frans-Guyana bestaat niet alleen uit vasteland, maar ook uit kleine eilanden, waaronder l’île du Grand-Connétable (in het Nederlands “Eiland van de Grote Konstabel”). Dit eiland staat vooral bekend om de grote populaties broedende zeevogels, maar er wonen ook zeker andere dieren. Recent heeft het Trésorteam samen met collega’s van het natuurreservaat Kaw-Roura geholpen bij een studie naar de populaties van de Groene leguaan (Iguana iguana) op dit eiland. Deze hagedis komt redelijk veel voor in Frans-Guyana, ook in gebieden waar mensen aanwezig zijn. Het is de enige herbivore hagedis in dit gebied en voedt zich voornamelijk met bladeren, vruchten, grassen en bloemen. De Groene leguaan wordt ook bejaagd voor zijn vlees, en krijgt in Suriname daarom ook de naam ‘boskip’.

De onderzoeksmissies duurden vier dagen, met twee weken ertussen. Tijdens de missies werd de bekende mark-recapture-methode gebruikt, waarbij individuen worden gevangen en gemarkeerd (met een elektronische chip en identificatienummer op hun zij). Op deze manier kunnen onderzoekers de gezondheid van de hagedissen monitoren door ze te wegen en te meten. Deze methode voorkomt ook dat bekende leguanen opnieuw moeten worden gevangen, omdat ze door hun ID-nummer op afstand kunnen worden herkend.

Dit onderzoek geeft een overzicht van de populatiegrootte van dit reptiel op het eiland. Dit is ecologisch belangrijk om de interactie van de leguaan met broedvogels beter te begrijpen. Hoewel de leguanen voornamelijk herbivoor zijn, kan er competitie ontstaan om leefgebied, omdat vogels en leguanen vaak dezelfde habitat verkiezen. De meeste vogels zitten niet graag in bomen met leguanen die alle bladeren en bloemen opeten!

Naast de ecologische waarde zijn dit soort samenwerkingen tussen reservaten waardevol omdat ze de samenwerking tussen agenten van verschillende reservaten versterken. Hierdoor worden vaardigheden gedeeld en kunnen de natuurbeheerders samen de natuur beter beschermen.

Ga terug naar het overzicht
Help mee!