Nieuwe soorten gevonden in Bagne des Annamites

×
Ga terug naar het overzicht

Onze boswachters beschermen Bagne des Annamites ondertussen alweer tien jaar. Het is een overweldigend divers bos. En ieder jaar vinden ze nog nieuwe soorten.

Nieuwe diersoorten

De grootste klapper werd gemaakt in de kreken en plassen van het gebied. Er is nog maar heel weinig bekend over de waterdiertjes van Frans-Guyana, laat staan in de hele Amazone. Onze boswachters gingen op expeditie in het water met experts en het resultaat was verbluffend.

Het afgelopen jaar zijn er toegevoegd aan de soortenlijst van het gebied:

  • 146 soorten geleedpotigen (veelal insecten)
  • 1 soort slak
  • 6 soorten diverse diergroepen (platwormen, rondwormen en andere)

Naast de kleine waterdiertjes, is er nog meer gevonden. Maar liefst 5 garnaalsoorten en 8 schorpioensoorten zijn op de lijst bijgeschreven. Ter vergelijking: in Frankrijk leven 3 schorpioensoorten. In Bagne des Annamites, ‘slechts’ 250 hectare, dus bijna drie keer zo veel!

Het krioelt er van de mieren

Onze boswachters zijn ook nog met entomologen (insectenkenners) het veld in geweest. Op hun boodschappenlijstje stond nog zo’n onbekende groep dieren: mieren. Het identificeren van de mieren tot op soortniveau is een hels karwei. De experts hebben ze al wel op geslachtsniveau* kunnen identificeren. Er zijn maar liefst 7 geslachten geteld. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe veel soorten daar nog onder hangen…

Geen nieuwe soorten planten

Normaalgesproken mogen we er ieder jaar weer een paar plantensoorten bij optellen. In het afgelopen jaar heeft echter geen plantenexpeditie plaatsgevonden. Vandaar dat de teller nog steeds op 508 blijft steken. Dat betekent dan ook zeker niet dat er geen nieuwe soorten meer gevonden zullen worden. Zoekt en gij zult vinden. Dat weten onze boswachters maar al te goed.

Voor iedereen beschikbaar

De waarnemingen in het reservaat zijn voor iedereen beschikbaar. Onze boswachters hebben die afweging gemaakt vanwege het belang van educatie. Het onderzoek dat we doen in het regenwoud, mag iedereen lezen.

De website Faune Guyane, vergelijkbaar met onze waarneming.nl, is een groot citizen science-project. Iedereen kan waarnemingen invoeren. Wetenschappers hopen op die manier een beter beeld te krijgen van de diversiteit en de verspreiding van soorten in het regenwoud. Onze boswachters melden hier hun waarnemingen.

Uiteraard zijn onze boswachters daar voorzichtig mee: zeldzame vondsten en gewilde soorten voor jagers en handelaars worden uiteraard in een beschermde omgeving gemeld. Op die manier wordt er kan er geen misbruikt worden gemaakt van deze waardevolle manier van openbare data.

De eindstand

De teller voor Bagne des Annamites staat sinds 2022 op de volgende aantallen soorten per soortgroep:

  • 61 amfibieën
  • 17 spinnen
  • 41 vleermuizen
  • 5 garnalen
  • 15 diverse ongewervelde waterdieren
  • 40 zoogdieren
  • 316 vogels
  • 286 insecten
  • 63 vissen
  • 74 reptielen
  • 8 schorpioenen
  • 508 planten

Al met al: 1434 waargenomen soorten op een bos van 250 hectare. Wat ook opvalt, is het aantal vogelsoorten. In Bagne des Annamites zijn ongeveer evenveel soorten waargenomen als er in heel Nederland leven. En Nederland is bijna 17.000 keer zo groot als Bagne des Annamites…

En ons werk is nog niet klaar. Ieder jaar blijft de teller lopen. De soortenrijkdom is overweldigend. Niet zo gek dus dat Frans-Guyana tot de meest ongerepte en soortenrijke gebieden van de Amazone behoort. Daar moeten we zuinig op zijn. En het goede nieuws: jij kan daarbij helpen.

*Geslachten zijn één categorie ‘hoger’ dan soorten. De soortnaam van de mens is Homo sapiens. Wij vallen onder het geslacht Homo. Zo zijn jaguars (Panthera onca) en tijgers (Panthera tigris), nauw verwant. Ze zitten in hetzelfde geslacht (Panthera), maar het zijn verschillende soorten.

Ga terug naar het overzicht
Help mee!