Universiteit Utrecht helpt dieren tellen

×
Ga terug naar het overzicht

Yannick Wiegers doet promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht. In samenwerking met Stichting Trésor en het Franse Agentschap voor Biodiversiteit (OFB) onderzoekt hij nieuwe methodes voor het tellen van dieren. In de maanden oktober en november 2023 was hij in Frans-Guyana voor veldwerk en ging hij ook te werk in het reservaat Trésor.

Nieuwe methodes voor dieren tellen

Yannick wil nieuwe methodes bedenken om grote dieren te tellen en te begrijpen hoe het met ze gaat. Denk hierbij aan jaguars, tapirs en grote vogels zoals de zwarte hokko. Deze dieren staan vaak onder druk door mensen die op ze jagen of hun leefgebied verstoren.

Tijdens zijn veldwerk richtte Yannick zich op het gebied van het Kawgebergte, en dan vooral in het reservaat Trésor. Hij plaatste daar 120 (!) camera’s die automatisch foto’s maakten gedurende een maand. Ook namen tien automatische opnameapparaten de geluiden van het bos op. De masterstudenten die hij begeleidt, kunnen beamen: een helse klus!

Yannick en zijn student hangen een cameraval op.

Tijd voor de analyse

Nu is het tijd om al die informatie te bekijken en te begrijpen. Hopelijk kunnen we met wat we hebben geleerd, in de toekomst beter voor deze dieren zorgen. Want als we beter begrijpen welke dieren waar voorkomen, en in welke dichtheden, dan kunnen we ze veel beter beschermen.

Wij zijn daarom erg blij met Yannick en al helemaal met de gave foto’s die zijn camera’s maken… Hieronder zie je slechts een glimp van de bijzondere dieren die we hebben ontdekt met de camera’s in het Trésor-gebied.

Het onderzoek van Yannick loopt nog minstens twee jaar. Wil je op de hoogte blijven? Klik dan hier!

Ga terug naar het overzicht
Help mee!