Rose passiebloemen in het regenwoud

Gespot door de boswachters: passiebloem

×
Ga terug naar het overzicht

Onze boswachters komen in het tropisch regenwoud de meest geweldige planten en dieren tegen. Deze keer gespot door de boswachters: de passiebloem.

Passiebloemen laten zich regelmatig zien in de bossen van Trésor. Deze lianen met spectaculaire bloemen komen overigens net zo vaak voor in het bos als in de tuinen van Frans-Guyana. Inderdaad, passievrucht, lokaal ook wel maracudja genoemd, komt van deze prachtige planten. Ook in Nederland vind je hier en daar een passiebloem in de tuin. Dit zijn echter geen soorten die je tegenkomt in de bossen van Trésor…

Op dit moment is het mogelijk om andere bloeiende of zelfs vruchtdragende soorten te zien in Trésor en Bagne des Annamites. Ze zijn felrood wanneer ze uitkomen. Hun kleuren vallen direct op in het midden van het schaduwrijke bos.

Deze plant dankt zijn naam aan de Zuid-Amerikaanse jezuïeten die hem gebruikten als symbool voor de passie van Christus. De bloem lijkt namelijk op de doornenkroon, hamers en spijkers van de kruisiging.

Momenteel wordt het aantal soorten passiebloem in Frans-Guyana geschat op meer dan 40, waarvan er 10 voorkomen in het Trésorreservaat. Met toekomstige expedities breiden we die lijst misschien nog uit…

Ga terug naar het overzicht
Help mee!