De jaguar (Panthera onca) staat bovenaan de voedselketen in de Amazone. Hij is de koning van de jungle en hij wordt aanbeden in vele rituelen van de inheemse indianen. Meestal voedt hij zich met agoeti’s, of landschildpadden, maar als hij honger heeft, zijn zelfs kaaimannen niet veilig. Met een enkele beet in de nek verbrijzelt een jaguar de schedel, de hersenstam en/of het ruggenmerg. En zonder dat soort essentiële lichaamsdelen wordt ontsnappen heel lastig.

De indrukwekkende jager wordt helaas steeds zeldzamer, omdat zijn botten, zijn vacht en zijn tanden erg gewild zijn bij zijn grootste vijand – de mens.

Van 20 tot 29 mei komt de World Health Organization (WHO) bijeen om nieuwe afspraken te maken over een internationale classificatie van ziektes – de zogenaamde ICD (voluit: International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems). Voor het eerst wil de WHO traditionele medicijnen opnemen in de ICD. En dat is zorgwekkend. Wat betekent dat voor de koning van de jungle?

Opname in de ICD is een belangrijk argument om de validiteit van traditionele Chinese medicijnen te ‘bewijzen’.

Ryan Abbott, arts en faculteitslid van de University of California, Center for East-West Medicine

Traditionele medicijnen zijn, met name in China, al jaren met een opmars bezig. Er wordt veel gelobbyd om de traditionele Chinese medicijnen op de markt te krijgen. Met een opname in de ICD, wordt verwacht dat het aanzien van zulke medicijnen enorm zal stijgen, omdat deze opname dan symbool staat voor het feit dat traditionele Chinese medicijnen serieus genomen dienen te worden. Ryan Abbott, arts en faculteitslid van de University of California, Center for East-West Medicine, licht toe: “Opname in de ICD is een belangrijk argument dat zorgverleners kunnen gebruiken om de validiteit van traditionele Chinese medicijnen te ‘bewijzen’.”

Wereldwijd is stroperij een grote bedreiging voor veel dieren. Het meest verscheepte dier ter wereld is de pangolin: in de laatste tien jaar zijn er meer dan een miljoen gestroopt. Andere dieren die met uitsterven bedreigd worden door stroperij zijn tijgers en neushoorns. De grootste reden voor deze stroperij is de groeiende vraag naar traditionele Chinese medicijnen.

Jaguarpasta schijnt te werken tegen allerlei kwaaltjes, van slaperigheid tot slapeloosheid. Er is echter geen enkel bewijs dat het werkt.

Nicholas Bruschi, leider van het World Animal Protection onderzoek

Waarom dan die ophef over de jaguar? In de laatste tien jaar is de export naar China een steeds grotere bedreiging geworden voor de jaguar. Jaguars zijn het hoofdingrediënt voor de zogenaamde ‘jaguarpasta’, dat wordt verkregen door een jaguar 7 dagen lang te laten inkoken. Het is een gewild product dat goed schijnt te zijn voor allerlei kwaaltjes, van slaperigheid tot slapeloosheid. Er is echter geen enkel bewijs dat het werkt.

Traditionele medicijnen zijn al eeuwen in gebruik. De meeste vormen ervan vinden wij geen enkel probleem. Wij trekken echter wel een grens als het gaat om het verwerken van bedreigde soorten. Het stropen van onze jaguars voor medicijnen gaat ons al te ver – en we weten nog niets eens of het medicijn überhaupt wel werkt.

Help daarom mee en roep de WHO op om haar verantwoordelijkheid te nemen en het uitsterven bedreigde soorten niet te stimuleren! Bedankt voor je hulp!

Jaguar in het Trésorreservaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.