Thuiswerken: voor de meesten van ons is het de nieuwe normaal. Maar hoe gaat dat in Frans-Guyana? Gaat ons werk nog wel door? Jazeker, en het is net zo belangrijk als op iedere andere dag. Het was even spannend, maar de Association Trésor, onze zusterorganisatie ter plaatste, heeft de situatie gelukkig weer helemaal onder controle.

De situatie in Frans-Guyana was alarmerend. President Macron had in Frankrijk een totale lockdown aangekondigd. Alle publieke plaatsen werden verboden terrein: pleinen, stranden en – je raadt het al – bossen. Op deze regel was een klein aantal uitzonderingen, waaronder: je mag deze plekken alleen nog betreden voor essentiële levensbehoeften (lees: voeding en niet ‘een luchtje scheppen’).

Ons Trésorreservaat ligt in het Kawgebergte, een heuvelrug langs de kust van Frans-Guyana. De grootste druk op de natuur in het gebied is zonder twijfel de jacht. Plezierjacht wel te verstaan. Waarschijnlijk voelt u de bui al hangen. Naar aanleiding van de maatregelen van de Franse regering moest onze zusterorganisatie, de Association Trésor, per direct haar activiteiten neerleggen. Hun werkzaamheden werden namelijk niet beschouwd als een essentiële levensbehoefte. Die van de jagers echter wel: geschoten wild kun je namelijk eten en eten is natuurlijk essentieel.

De hokko (Crax alector) is een populair dier onder jagers.

Het uitzonderlijk biodiverse en onder druk staande Kawgebergte was ineens voor iedereen afgesloten – behalve de jagers. Slecht nieuws voor verstoringsgevoelige diersoorten zoals de zwarte slingeraap (Ateles paniscus)… Door een adequate en efficiënte lobby, heeft de Association Trésor twee dagen later toestemming gekregen om hun surveillancemissies uit te mogen voeren, mits de boswachter alleen ging en de nodige hygiënische maatregelen trof (zoals het ontsmetten van het stuur in de auto).

De weg langs ons reservaat. De overhangende bomen dienen als belangrijke oversteekplaats voor dieren zoals apen en opossums. Foto Association Trésor

Dag 1: vijf auto’s met jagers langs de weg en een hondenpenning (honden zijn een veelgebruikt jachtmiddel en verboden in het reservaat)  en een lege kogelhuls bij het entreegebouw van het reservaat Trésor. De jagers lieten er blijkbaar geen gras over groeien… Sindsdien is met grote regelmaat gesurveilleerd en de situatie is dan ook niet meer zo erg geweest als op dag 1.

Frankrijk is per maandag 11 mei weer van het slot, wat betekent dat de Association Trésor haar werkzaamheden weer kan hervatten. De coronacrisis leerde ons een belangrijke les: natuurbescherming blijft nodig! Wil jij onze boswachters een hart onder de riem steken ze bijdragen aan het mogelijk maken van hun belangrijke werk? Lees hier wat je allemaal kunt doen, of klik op de knop hieronder als je direct regenwoud wil adopteren. Namens onze boswachters: bedankt!